Till översikten
Nyheter

8 oktober 2024

Kraven för ÅKU 2025 beslutade

Alla licenshavare med aktiv Swedsec-licens måste genomföra en årlig kunskapsuppdatering (ÅKU) genom en webbaserad utbildning med avslutande test. Swedsecs prövningsnämnd består av ämnesexperter från finansmarknaden och nämnden har nu fattat beslut om kraven för ÅKU 2025.

ÅKU 2025 innehåller totalt 14 ämnen. För att säkerställa att licenshavarna både uppdaterar befintliga kunskaper och tar del av nyheter i såväl kunskapskraven som generella nyheter på marknaden är ämnena för ÅKU 2025 indelade i repetitionsämnen, nyheter och temat Risker och sårbarheter i det finansiella systemet.

Repetitions- och nyhetsämnena handlar bland annat om olika typer av ränteplaceringar, aktivt och passivt för­valtade fonder, olika aspekter av hållbarhet samt Dora/cybersäkerhet.

Syftet med temat Risker och sårbarheter i det finansiella systemet är att licenshavaren ska få grundläggande kunskap i ämnet, främst om olika begrepp och brotts­metoder. Tanken är också licenshavaren ska få uppslag för att reflektera över risker som kan uppstå i olika arbets­situationer och för hur man ska agera och förhålla sig till dessa, exempelvis om det inte finns några instruk­tioner eller något givet rätt eller fel.

Varje licenshavare ska genomföra kunskapsuppdatering av de ämnen som är relevanta för respektive yrkesroll. Den som arbetar med till exempel både investeringsrådgivning och bolån ska genomföra ämnen för båda rollerna.

Om du som licenshavare har frågor om ÅKU bör du i första hand vända dig till din arbetsgivare.

Läs kraven för ÅKU 2025

AKU
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.