Till översikten
Pressmeddelanden

8 oktober 2024

En återkallad licens och tre varningar under tredje kvartalet

Under tredje kvartalet 2024 har Swedsecs disciplinnämnd meddelat fyra beslut. En licenshavare har fått sin licens återkallad och tre licenshavare har fått en varning. Swedsecs disciplinnämnd har hittills i år meddelat 32 beslut under 2024; elva återkallelser, 17 varningar, tre beslut om erinran och ett beslut utan påföljd.

Av de beslut som disciplinnämnden hittills tagit under 2024 gäller dessa främst regelöverträdelser som är hänförliga till brister i kredithantering. Licenshavare som handlägger närståendes ärenden och gör otillåtna slagningar är också vanligt förekommande.

Disciplinnämnden har redan återkallat elva licenser under 2024 vilket är betydligt fler än 2023 då totalt sex licenser återkallades. Under åren 2016 – 2020 var dock antalet återkallelser 12-17 per år. Vilken påföljd som beslutas beror på den regelöverträdelse som anmäls.

– Jämfört med 2023 har antalet återkallade licenser nästan fördubblats under de tre första kvartalen 2024. Givet antalet återkallelser över de senaste åtta åren går det i dagsläget inte att utläsa någon trend mer än att det i år inkommit anmälningar med regelöverträdelser där licenshavaren i flera fall har bedömts vara olämplig att inneha licens. Lämpliga personer på finansmarknaden är en viktig del i att skapa en trygg finansmarknad med starkt kundskydd, säger Agneta Oscarsson, VD, Swedsec.

Sammanfattning och länk till respektive beslut under tredje kvartalet finns nedan.


Beslut från Swedsecs disciplinnämnd tredje kvartalet

2024:29 Swedsec återkallar rådgivares licens

Rådgivaren har medvetet och under flera år fört över pengar från kunders konton till en närståendes konto. Rådgivaren har  att överträdelserna har berott på svåra missbruksproblem under flera år. Disciplinnämnden konstaterar dock att regelöverträdelserna är av sådan art och har pågått under så lång tid att någon annan påföljd än återkallelse av licensen inte kan komma i fråga.

2024:30 Swedsec varnar rådgivare

Rådgivaren har handlagt ärenden för närstående, underlåtit att säkerställa en kunds återbetalningsförmåga, underlåtit att anmäla uppdrag utanför tjänsten samt gjort slagningar på närstående.

2024:31 Swedsec varnar rådgivare

Rådgivaren har i flera fall brustit i handläggningen av kreditärenden. Rådgivaren har hänvisat till bristfällig utbildning och en pressad arbetssituation och att det funnits en kultur bland chefer och kollegor att i viss mån slira på regelverket. Disciplinnämnden konstaterar att rådgivaren erbjudits och genomgått omfattande interna utbildningar och att man som licenshavare också har ett eget ansvar att inhämta relevant kunskap och att tillämpa aktuella regelverk. Disciplinnämnden konstaterar därefter att kollegornas agerande inte kan frita rådgivaren från ansvar men att en sådan omständighet i viss mån kan beaktas vid val av påföljd.

2024:32 Swedsec varnar kontorschef

Kontorschefen har i ett stort antal fall underlåtit att dokumentera bolånerådgivning. Kontorschefen har invänt att hen inte haft rätt kunskap och att företaget under många år inte haft någon kontroll av kreditkvalitet eller av att rådgivningsdokumentation har gjorts. Disciplinnämnden konstaterar att kontorschefens invändning möjligen kan förklara men inte ursäkta de uppkomna bristerna och att kontorschefen haft ett eget ansvar för att inhämta relevant kunskap. Mot bakgrund av de åtgärder som vidtagits för att säkerställa kvaliteten i kontorschefens arbete stannar påföljden vid en varning.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.